söndag 24 februari 2008

Den snurrade flätan.

Hej ska försöka beskriva min flätade spiral så att kanske någon annan förstår hur den ska klippas.Jag förutsätter att den som ger sig in på den här spiralen har förkunskaper i japansk flätteknik.

Här använder man kontrast tyger mörk och ljus.

Material som du behöver, kraftpapper helst vitt, mönsterpapper, linjal, tuschpennor i två färger. Du behöver också blyertspenna och sudd. Vliseofix, och ett mörkt tyg samt ett ljust tyg, det behövs också ett tyg till underlägg.

Steg 1. Skissa ut din spiral på kraftpapper, färglägg en av spiralerna, och dra upp linjerna med tusch så att den syns genom pappret. Den behöver du som mall för att räkna ut storleken på ditt arbete och för att lättare kunna göra ändringar.
Steg 2. Rita ett oregelbundet rutmönster på kraftpapper. Använd olika färger på tuschpennorna för lodrät och vågrät. Det ska du ha som underlag genom hela mönstertillverkningen. Du kan rita ca 8-10 rader/ rutor .

Steg 3. Nu har du rutnät och spiral, dags att rita ut ”flödet”. Använd blyerts och mönsterpapper. Lägg det tunna pappret utanpå rutnätet. Utgå från dina ränder i rutnätet, dra ut vågräta ränder först, och gör ”vågor” förbi spiralen. Försök att påbörja och avsluta din linje på ungefär samma ställe.
Rita lodräta linjer på samma sätt. Försök att sudda in din spiral i mitten. Det är detta som är klurigt. Man kan behöva flera försök innan man klarar det här.
Steg 4. När du har fixat in spiralen i rutnätet så är det dags att färglägga linjerna i olika färger. Vågrätt får en färg och lodrätt sin egen. Använd tuschpenna, för sen vill du nog rita upp mönstret på ett kraftigare papper . Tuschpennan gör att du kan se tydligare linjer och spiral.

Steg 5. Nu ska du bilda schackmönstret, färglägg varannan ruta och se till att det verkligen blir varannan ruta med varje färg. Man kan få jobba länge på det här. Men när du har färglagt och har ett resultat som funkar så har du gjort det värsta.
Dra en ram runtomkring , och markera vänster sida samt toppen på mönstret.

Steg 6. Rita av lodräta ränder på ett vliseofix papper, och naturligtvis vågräta tillsammans med snurren på ett annat vliseofix papper. Kom ihåg att lägga till någon centimeter i en kant på varje papper, (den del som man inte klipper isär). Var noga med att markera ut ramen och respektive sida på vliseofixet. Stryk fast på tyget. Klipp upp remsorna



Steg 7. Lägg ut ett undertyg innan du placerar dit flätorna, jag börjar med de vågräta bitarna och drar bort pappret från dessa först.Sedan placerar jag den lodräta flätremsan ovanpå. Börja fläta mitten, du måste kolla vilken spiral som måste klippas bort. Dra bort pappret eftersom, jag tyckeratt man får bättre styrsel på arbetet om man låter pappret vara så länge som möjligt. Fläta sidorna var för sig. Vänta med att pressa tills du ser att detta ordnar sig. Ibland kan man behöva ändra lite i planen, Det mesta går att trixa till.

Lycka till!

1 kommentar:

Quiltemarerittet sa...

Kära nån!Behöver ett kurs och lite bättre tid för att få detta in i huvudet.Men snyggt var det.

Your Birthdate: June 13
You're dominant and powerful. You always need to be in charge.
While others respect your competence, you can be a bit of a dictator.
Hard working and serious, you never let yourself down.
You are exact and accurate - and you expect others to be the same way.

Your strength: You always get the job done

Your weakness: You're a perfectionist to a fault

Your power color: Gray

Your power symbol: Checkmark

Your power month: April