fredag 21 januari 2011

Jokkmokks vintermarknad



Marknaden går av stapeln första veckan i februari varje år. Här är det en folkfest nästan som om det nya året börjar med marknaden.
Nu är den över och den har varit mild i temperaturen. Kung Bore var nådig, han beslöt att vi fick milda dagar med temperaturer ned till -12 grader.
Och som konfetti ringlade han ned massor med snö över kronprinssesan Viktorias besök i byn. Kronprinsessan invigde vår marknad detta år, hon pratade om traditionen som är över 400 år gammal.


Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Fasta marknadsplatser i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken. Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Här ser ni en lokal innevånare i marknadskostmen, renskinn och säl. Dressad från topp till tå.



Inga kommentarer:

Your Birthdate: June 13
You're dominant and powerful. You always need to be in charge.
While others respect your competence, you can be a bit of a dictator.
Hard working and serious, you never let yourself down.
You are exact and accurate - and you expect others to be the same way.

Your strength: You always get the job done

Your weakness: You're a perfectionist to a fault

Your power color: Gray

Your power symbol: Checkmark

Your power month: April